‘Geef je tanden een derde shot fluoride’

04 - 05 - 2012 ► 09:48De tanden na de lunch inmasseren met speciale tandpasta verviervoudigt de bescherming tegen gaatjes. Dit blijkt uit onderzoek van de Zweedse Universiteit van Göteborg. Het onderzoek vergelijkt gewone en speciale tandpasta met elkaar, in combinatie met verschillende poetsmethodes.

Acht jaar geleden is in Zweden een speciale tandpasta op de markt gebracht met een driemaal hoger fluoridegehalte dan standaard tandpasta. Deze tandpasta is zonder recept verkrijgbaar en is bestemd voor mensen met een hoge kans op cariës. Wetenschappelijk onderzoek heeft voor het eerst het effect van deze tandpasta aannemelijk gemaakt.

Standaard vs. speciale tandpasta


Een groep van zestien vrijwilligers heeft verschillende poetsmethodes gebruikt om het effect van standaard en speciale tandpasta te vergelijken. De vrijwilligers poetsen twee- of driemaaldaags hun tanden met een van de twee pasta’s, waarna het fluoridegehalte in de mond werd gemeten. Vrijwilligers die driemaaldaags poetsen met de speciale tandpasta hadden een viermaal hoger fluoridegehalte dan vrijwilligers die standaard tandpasta gebruiken.

Nieuwe masseermethode


Ook is een nieuwe poetsmethode getest, waarbij de tandpasta direct op de tanden werd gemasseerd met de vinger. “Deze masseermethode is bewezen minstens zo effectief te zijn als een derde poetsbeurt in het verhogen van het fluoridegehalte in de mond,” aldus Anna Nordström, tandarts en onderzoekster aan de Universiteit van Göteborg.

Nordström: “Het masseren van de voortanden met tandpasta is een makkelijke manier om je tanden een derde shot fluoride te geven gedurende de dag. Dit vervangt echter niet het poetsen in de ochtend en avond – het is een extraatje.”

Vergelijkbaar met Sensodyne


“Fluoride geeft een extra boost aan de versterking van hydroxyapatiet, waar het glazuur van de tanden uit bestaat,” aldus Murat Alici, tandarts in een praktijk in Julianadorp en onderzoeker. ”Normaliter heeft fluoride tijd nodig om in te werken op de tanden en het effect ervan te vergroten. Vandaar dat we steeds horen dat we minimaal twee minuten moeten poetsen. Inmasseren van fluoride zal naar mijn mening dan ook een positief effect hebben, omdat de tandpasta langer op de tandvleesranden en het glazuur blijft, mits er achteraf niet wordt gespoeld. Het is vergelijkbaar met het insmeren van Sensodyne tandpasta om de koudegevoeligheid langs de tandvleesranden te verminderen. Aan de andere kant: zestien vrijwilligers is wel erg summier om de effecten van deze tandapasta te bewijzen.”

Wie geen last heeft van cariës raadt Alici aan het normale gehalte van fluoride aan te houden: “Die extra boost hebben mensen dan kennelijk niet nodig.”

Juwan MahmoodGeen reacties mogelijk.

artikelen van Juwan Mahmood:
‘Geef je tanden een derde shot fluoride’
“Iedereen aspirine? Zo ver zijn we nog niet.”
Beauty meets Science