Dinosauruswinden verwarmden de aarde

21 - 05 - 2012 ► 07:23Volgens Britse wetenschappers is het goed mogelijk dat plantenetende dinosaurussen met hun uitlaatgassen voor de opwarming van de prehistorische planeet hebben gezorgd. Dit dino-broeikaseffect kan belangrijk zijn geweest bij het in stand houden van warme klimaten en de bijbehorende flora en fauna.

Dit blijkt uit onderzoek, gepubliceerd in Current Biology . Wetenschappers van de universiteiten van Liverpool, St. Andrews en Glasgow berekenden de uitstoot van methaangas door sauropoda, plantenetende dinosaurussen, waaronder de Brontosaurus. Volgens hen heeft de productie van het broeikasgas methaan door sauropoda een belangrijke rol gespeeld in het warme klimaat van het Mesozoïcum, zo’n 250 tot 65 miljoen jaar geleden.

Koeiengas


Sauropoda zoals de Brontosaurus waren gigantische planteneters. David Wilkinson, een van de onderzoekers, benadrukt dat niet de dinosaurussen verantwoordelijk waren voor de productie van methaan, maar de microscopische organismen die in hen leefden. Deze bacteriën helpen bij de vertering van de planten en zijn verantwoordelijk voor de methaanproductie. Ook hedendaagse koeien produceren op deze manier methaangas.

Met de wetenschap dat het vee in onze tijd een belangrijke bron is van methaangasuitstoot, gebruikten de wetenschappers bestaande data om te kunnen schatten in hoeverre de sauropoda het klimaat hebben beïnvloed. Zij vermenigvuldigden de uitstoot door koeien (en andere niet-herkauwende herbivoren) en berekenden de veronderstelde populatie dinosaurussen. De wereldwijde uitstoot van methaangas door sauropoda zou neerkomen op 520 miljoen ton per jaar, wat vergelijkbaar is met de volledige uitstoot van methaangas vandaag de dag. “Maar wellicht waren er in het Mesozoïcum nog meer bronnen van methaan, dus de hoeveelheid methaangas was mogelijk hoger dan nu,” zegt dr. Wilkinson van de John Moore’s Universiteit in Liverpool.

Speculatief


De schattingen van de Engelsen zijn mogelijk, maar wel speculatief, aldus dr. ir. Jan Dijkstra van de Universiteit Wageningen, expert op het gebied van melkveevoeding: “De hoeveelheid methaangas hangt af van verschillende factoren; zo moet je kijken naar de kwaliteit van het voedsel, het aantal planteneters versus vleeseters, waar in het lichaam de fermentatie van het voedsel gebeurde, enzovoorts. Dit varieert enorm. Maar als de onderzoekers hun huiswerk goed gemaakt hebben, is het een mogelijke schatting.”

Methaan


Methaan is een broeikasgas. Het absorbeert infraroodstraling van de zon, en blijft vervolgens in de atmosfeer waardoor het voor hogere temperaturen zorgt en een geleidelijke opwarming van de aarde. Zonder broeikasgassen zou de temperatuur tientallen graden onder nul dalen.

Susanne BartelsGeen reacties mogelijk.

artikelen van Susanne Bartels:
Verborgen schatten in Leidse UB
Vakantiegevoel op een werkdag
De wetenschap achter liefde
Dinosauruswinden verwarmden de aarde