De wetenschap achter liefde

21 - 05 - 2012 ► 07:42Monogamie eist psychisch meer van je, een gezonde relatie zorgt voor minder stress, twee op drie mannen zijn trouw en met zoenen test je de gezondheid van je toekomstige partner. In De wetenschap van liefde en bedrog onderzoekt Robin Dunbar het biologische verhaal achter romantische liefde.

Verliefd worden, het overkomt bijna iedereen wel een keer. Er zijn duizenden boeken, films en liedjes aan gewijd, maar wat gebeurt er precies met ons lichaam en in onze hersenen? Waarom is liefde zo moeilijk in woorden uit te drukken? Waarom worden we juist op die ene persoon verliefd?

Talloze vragen die door wetenschappers genegeerd werden. “Als relaties zo universeel zijn, moet er wel een biologische basis en functie voor liefde zijn. We weten niet wat het is en waarom we het hebben – zelfs niet of andere dieren hetzelfde ervaren.” Reden genoeg voor Dunbar om uitgebreid onderzoek te doen naar ons liefdesleven. Dunbar, professor in de evolutionaire antropologie aan de Universiteit van Oxford, deed tien jaar lang onderzoek naar de verschillende aspecten van romantische liefde om te verklaren wat er precies gebeurt wanneer we verliefd worden en waarom.

Liefde is…


…een breed onderzoeksveld. Niet alleen kijkt Dunbar naar genetica en uiterlijke kenmerken maar ook naar de neurobiologisch, psychologische, sociale, historische en evolutionaire contexten die ons gedrag in de liefde bepalen. Op kritische wijze analyseert Dunbar recente wetenschappelijke onderzoeken en bevindingen over de liefde.

Zo behandelt hij reeds eerder opgeworpen theorieën, zoals het idee dat we een partner zoeken die lijkt op onze ouders, of dat de passie na drie jaar uit een relatie is verdwenen, maar hij komt ook met nieuwe observaties. Zo laten we bij het beginnen van een nieuwe relatie twee van onze vrienden vallen, wegens tijdsgebrek. En we voelen ons sneller aangetrokken tot iemand met een symmetrisch gezicht, want dat voorspelt betere genen.

Speeltuin


De wetenschap van liefde en bedrog geeft een verfrissende kijk op hoe we ons gedragen in de grote speeltuin der liefde en waarom. Het boek is essentieel voor iedereen die wel eens verliefd is geweest, of meer wil begrijpen over de liefde. Want pas als je de spelregels kent, kan je het spel goed spelen.

De wetenschap van liefde en bedrog verschijnt in juni bij Unieboek.

Susanne BartelsEen reactie op “De wetenschap achter liefde”

  1. Barend says:

    Ha Susanne,

    Mooie recensie, dank je wel. Eén kleine opmerking: het boek is verschenen bij Unieboek | Het Spectrum (www.unieboekspectrum.nl).

    Groet,
    Barend

artikelen van Susanne Bartels:
Verborgen schatten in Leidse UB
Vakantiegevoel op een werkdag
De wetenschap achter liefde
Dinosauruswinden verwarmden de aarde