Creativiteit is hard werk voor het geheugen

03 - 05 - 2012 ► 09:49Het beeld dat creativiteit vooral een spontaan en onbewust proces is, is deels onwaar, zo blijkt uit onderzoek onder leiding van prof. dr. Carsten de Dreu. Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam en Rijksuniversiteit Groningen ontdekten dat je creatiever bent wanneer je beschikt over een groot werkgeheugen.

Het werkgeheugen is het deel van het brein dat je gebruikt om informatie tijdelijk op te slaan en doelgericht te werken. Mensen bij wie dit beter functioneert zullen sneller moeilijke getallenreeksen onthouden. Nu legt Carsten de Dreu met zijn onderzoek een link tussen deze tijdelijke opslagplaats en creativiteit: “Hoe groter het werkgeheugen – vaak te koppelen aan het intelligentieniveau -, des te meer ruimte er is voor creativiteit in de hersenen.”

Voor dit onderzoek moesten proefpersonen een vierde woord verzinnen bij de reeks bonen-pauze-zwart en werd hen gevraagd zoveel mogelijk manieren te verzinnen om een baksteen te gebruiken. De Dreu: “De creatievelingen wisten bijvoorbeeld gelijk het woord ‘koffie’ te koppelen aan de reeks woorden. Mensen met een groter werkgeheugen zijn in staat om afstand te nemen van waar ze mee bezig zijn en er op een andere manier naar te kijken.”

Cellisten


Ook is een groep cellisten van het conservatorium onderzocht. Hen werd gevraagd een compositie te improviseren in een opnamestudio, nadat hun werkgeheugen een week daarvoor was opgemeten door het team van De Dreu. De opnames werden door professionals beoordeeld op originaliteit. De cellisten wier tijdelijke opslagplaats in het brein groot was, scoorden beter.

De proefpersonen die tijdens deze opdracht een extra taak kregen als het onthouden van een getallenreeks hadden aanzienlijk meer moeite met het spelen van een creatieve compositie. “Als je aan het werk bent, kun je prima aan creatieve ideeën komen,” meent De Dreu, “je moet er alleen op letten dat je werkgeheugen niet te veel belast wordt, zodat er meer ruimte overblijft voor creatieve taken.”

Belangrijke voorwaarde


De wetenschapper wil echter niet beweren dat een groot werkgeheugen automatisch betekent dat iemand ontzettend creatief is: “Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, maar het werkgeheugen is wel een belangrijke voorwaarde, belangrijker dan wij voorheen dachten. Een groot werkgeheugen maakt de kans op creativiteit en originaliteit aanzienlijk groter.”

Vincent FrequinGeen reacties mogelijk.

artikelen van Vincent Frequin:
“Ook pedofielen moeten worden gehoord”
Creativiteit is hard werk voor het geheugen
Stuur je stemming met muziek
De echte Titanic in 3D