Body Worlds: het verhaal achter ons lichaam

04 - 05 - 2012 ► 08:42Ook wel eens vol bewondering gekeken naar een basketbalspeler die door de lucht leek te vliegen om een punt te scoren? Of naar wielrenners die met de Tour de France dagen achtereen fietsen? De tentoonstelling Body Worlds in Amsterdam gunt je een blik onder hun huid.

Al bijna twintig jaar reist Body Worlds over de hele wereld en heeft daarbij al ruim 34 miljoen bezoekers weten te boeien. De tentoonstelling is bedoeld om mensen de anatomie en fysiologie van ons lichaam te laten begrijpen. Het bijzondere van deze tentoonstelling? Het zijn allemaal echte lichamen.

Preparaten


Meer dan tweehonderd menselijke preparaten laten zien hoe het lichaam functioneert. Vitrines vol met benen, armen, hersenen, longen, darmen en nieren, maar ook volledige lichamen. Ze zijn ontdaan van hun huid en sommige nemen een pose aan alsof ze een sport beoefenen. Zo is er de basketballer, de schansspringer, een ijsschaatskoppel en een gymnast die in de ringen hangt. De poses laten zien welke spieren op welke manier worden gebruikt.

Andere lichamen tonen de onderliggende delen. Er is een skelet, een lichaam dat het zenuwstelstel zichtbaar maakt en een lichaam dat alle hoofdslagaders laat zien. Doordat je om alle lichamen heen kunt lopen, is geen enkele spier, zenuw of bloedvat te missen.

Het verhaal van het hart


De meeste tentoonstellingen van Body Worlds draaien om een bepaald thema. In Amsterdam is dat het hart. Het eerste wat je bij binnenkomst ziet, is een mooi, rood hart in een glazen vitrine. Grote borden aan de muren geven in elke ruimte meer informatie over het hart. Wist je bijvoorbeeld dat je hart per uur driehonderd liter bloed rondpompt? Of dat het hart van Lance Armstrong tijdens een klim maar liefst tweehonderd keer per minuut klopt?

Hoewel anatomie en het hart centraal staan, heeft de tentoonstelling ook een moraal: zorg goed voor je lichaam. Rokerslongen, door alcohol aangetaste levers en een bloedprop in de aorta maken de bezoeker bewust van het belang van een goede gezondheid.

Plastinatie


Body Worlds is geïnitieerd door Gunther von Hagens in 1995, nadat hij in 1977 een nieuwe manier had gevonden om de binnenkant van het menselijk lichaam te conserveren. Bij de plastinatiemethode wordt het weefselvocht door een speciaal vacuümproces verwijderd en vervangen door reactiekunststoffen. Deze kunststoffen worden vervolgens uitgehard met behulp van licht, warmte of gassen.

Met de plastinatiemethode maakt Von Hagens het mogelijk het menselijk lichaam op unieke wijze te bewonderen. Nieuwsgierig geworden? De tentoonstelling Body Worlds & The Story of the Heart is tot en met 17 juni te zien in de EXPO Zuidas in Amsterdam.

Yentl TuhuteruGeen reacties mogelijk.

artikelen van Yentl Tuhuteru:
Apotheken overbodig: print je eigen pillen
Body Worlds: het verhaal achter ons lichaam
Een angsthaas afleiden helpt
Sterke verhalen in de wetenschap