carrousel
Apotheken overbodig: print je eigen pillen

3D-printen is al lang geen sciencefiction meer. Kopjes, schotels en zelfs biefstukken kunnen met een simpele druk op de knop worden uitgeprint. Wetenschappers van de Universiteit van Glasgow hebben daar nu mogelijk iets aan toegevoegd: het printen van medicijnen.

In het onderzoek – in april gepubliceerd in Nature Chemistry – ontwikkelden de wetenschappers zogenaamde ‘reactionware’. De ‘reactionware’ bestaat uit kleine vaten, gemaakt van polymeergel, waarbinnen chemische reacties kunnen plaatsvinden. Wanneer er andere chemicaliën in de vaten worden toegevoegd, kan het vat zelf deel uit gaan maken van de chemische reactie. Met behulp van een 3D-printer, de juiste chemicaliën en de reactionware, zou het printen van medicijnen dus mogelijk moeten zijn.

Deze techniek bestond al wel, maar door het gebruik van een 3D-printer werd het mogelijk de vaten in korte tijd te maken. Het is makkelijker geworden vaten in kleinere maten te maken en zo op kleinere schaal te produceren. Het printen van medicijnen zou de volgende stap kunnen zijn.

Goed op weg


Ingenieur Jouke Verlinden, specialist in de ontwikkeling van 3D-printen aan de TU Delft, vindt de ontwikkeling een stap in de goede richting. “Op het moment is het allemaal nog erg amateuristisch, dus het zal nog wel een tijdje duren voor er een grote stap vooruit zal worden genomen, maar men is goed op weg.”

Wanneer deze stap eenmaal genomen wordt, zullen de mogelijkheden groot zijn. “Je kunt je voorstellen dat er met 3D-printen in de medische wereld veel te winnen valt,” aldus Verlinden. “Wellicht maakt 3D-printen het zometeen mogelijk moeilijke processen voor het maken van medicijnen te versimpelen. Het ter plekke produceren van dergelijke middelen is natuurlijk ook een voordeel.”

Vooralsnog zal de techniek verder ontwikkeld moeten worden voor we de apotheek voorgoed kunnen sluiten.

05 - 05 - 2012 |
Yentl Tuhuteru