Stuur je stemming met muziek

27 - 04 - 2012 ► 13:37Een muziekspeler die je in de stemming brengt die je wilt: aan de Rijksuniversiteit Groningen is er een ontwikkeld. Marjolein van der Zwaag deed onderzoek naar de invloed van muziek op emoties en fysiologie. Het blijkt dat muziek kan worden gebruikt om iemands stemming in de gewenste richting te sturen.

Om de invloed van muziek op stemmingen en lichamelijke reacties als huidtemperatuur en huidweerstand te meten, heeft Van der Zwaag verschillende experimenten uitgevoerd voor haar promotieonderzoek. Proefpersonen gaven aan hoe zij zich dachten te gaan voelen bij een hele reeks liedjes. Vervolgens werden de liedjes afgespeeld en de reacties van de proefpersonen gemeten.

Persoonlijke playlist


Aan de hand van deze data kan de speler voorspellen hoe een liedje iemands stemming zal veranderen. Van der Zwaag: “Als jij aangeeft dat je je energieker wil voelen, zal de muziekspeler liedjes afspelen die jouw huidgeleiding laten toenemen. Het bijzondere aan deze speler is dus dat hij jou leert kennen en een persoonlijke playlist kan maken.”

“Essentieel aan het apparaat is dat het doet wat de gebruiker bestelt”, aldus de onderzoekster. “Als iemand somber is en dat ook wil blijven, krijgt hij of zij zonder dat er iets hoeft te worden uitgezocht een mooie mix van muziek die de huidtemperatuur en huidweerstand omlaag brengt.”

Het is wel van belang dat de gebruiker van deze muziekspeler weet hoe diegene zich wil voelen. Als je in een andere stemming wilt zijn, bijvoorbeeld kalmer of energieker, moet je dit zelf doorgeven aan het apparaat.

Langzamer rijden door muziek


“Met dit onderzoek hebben we veel geleerd over de relatie tussen muziek, stemming en fysiologische reactie”, aldus Van der Zwaag over het praktisch nut van haar onderzoek. “We hebben dit getest tijdens kantoor-werkzaamheden of bij autorijden in een rij-simulator. Muziek heeft grote invloed op het rijgedrag. Een affectieve muziekspeler zou de bestuurder een selectie aan muziek kunnen voorschotelen, waardoor mensen minder snel en agressief rijden.”

Van der Zwaag voerde haar onderzoek uit in dienst van het ‘Brain, Body, and Behavior department’ van Philips Research in Eindhoven. Philips is geïnteresseerd in de resultaten van het onderzoek, maar zal het apparaat nog niet zelf in ontwikkeling nemen. Wat niet is, kan echter nog komen. De onderzoeksresultaten zijn namelijk breed toepasbaar, zo kan specifiek geselecteerde muziek ook helpen om patiënten vlak voor een medisch onderzoek te kalmeren.

Vincent FrequinGeen reacties mogelijk.

artikelen van Vincent Frequin:
“Ook pedofielen moeten worden gehoord”
Creativiteit is hard werk voor het geheugen
Stuur je stemming met muziek
De echte Titanic in 3D