Stoppen met roken heeft ook na 40 jaar nog zin

27 - 04 - 2012 ► 15:11Voor mensen die al veertig jaar roken heeft het nog steeds zin om te stoppen. Hun longfunctie zal dan minder snel achteruit gaan. Dat concludeert de Utrechtse arts-onderzoeker Firdaus Mohamed Hoesein in zijn proefschrift.

Mohamed Hoesein analyseerde cijfers van de NELSON-studie, waaraan 2200 huidige en voormalige zware rokers meededen. De longfunctie van de deelnemers werd tweemaal getest, zowel bij het begin van het onderzoek als drie jaar later. De verslechtering van de longfunctie bleek langzamer te gaan bij de mensen die gestopt waren, in vergelijking tot de mensen die niet gestopt waren. De kans om de chronische longziekte COPD te ontwikkelen is kleiner wanneer je stopt met roken, zo zegt Mohamed Hoesein. “Ook mensen met veertig pakjaren zouden moeten stoppen. In principe daalt bij iedereen mens de longfunctie in de loop der jaren, maar gaat dit bij rokers sneller achteruit. Als je stopt, neemt de achteruitgang af.”

Schade


Stivoro-directeur Lies van Gennip onderschrijft dit nieuws. “Het heeft altijd zin om te stoppen met roken. Je bent nooit te oud, risico’s op bijvoorbeeld beroertes en hartinfarcten nemen altijd af. Wanneer je onder de veertig jaar oud bent ervaar je de schade van roken misschien nog niet, maar deze is er zeker wel. De schade van COPD kan niet teruggedraaid worden.” Van Gennip hoopt dit nieuws teweegbrengt dat vooral ouderen zullen proberen om te stoppen met roken. “Zij denken nog vaak dat stoppen geen verschil zal maken, omdat ze al hun hele leven hebben gerookt.”

COPD


De chronische longziekte COPD is soms dodelijk, niet te genezen en leidt vaak tot ernstige invaliditeit. Mohamed Hoesein: “COPD is een ondergeschoven kindje. Veel meer wordt op hart- en vaakziekten gefocust. De schadelijke effecten van roken voor je COPD krijgt, zijn veel trager en treden geleidelijk op. Het duurt lang voordat patienten klachten krijgt.”

Anne Gotink en Eline BoshuizenGeen reacties mogelijk.

artikelen van Anne Gotink:
Asiel in Nederland: hard beleid, humane praktijk
Stoppen met roken heeft ook na 40 jaar nog zin
Meer wetenschap op Holland Doc 24