“Op Venus klink je als een smurf”

05 - 04 - 2012 ► 06:32Voor het eerst is het wetenschappers gelukt vast te leggen hoe geluiden op andere planeten klinken. Met behulp van wiskundige meetapparatuur slaagden Engelse onderzoekers erin klanken op Mars, Venus en Saturnus’ maan Titan na te bootsen.

Naast de natuurlijke geluiden van storm en bliksem, keken de onderzoekers van de Universiteit van Southampton ook naar de menselijke stem. Zo slaagden ze erin door middel van software geluidsopnames van stemmen buitenaards te maken.

Atmosfeer


De wetenschappers onderzochten de effecten van temperaturen, atmosferen en druk in de ruimte op onze stem. Die invloeden zorgen ervoor dat de klanken op sommige plekken in het heelal hoog worden.  Op andere planeten klinken ze juist heel laag: zo wordt een stem op Venus veel dieper.

Volgens hoofdonderzoeker Tim Leighton is dat effect te verklaren door de dichte atmosfeer. “Die zorgt ervoor dat de trillingen van onze stem langzamer bewegen. Op Venus klinken mensen daarom als smurfen met een lage stem.”

Microfoon


Hoewel er in de loop der jaren veel ruimteonderzoeken uitgevoerd zijn, was tot op heden onbekend hoe geluid in de ruimte precies klinkt. Leighton: “Ruimtesondes hadden soms wel een microfoon aan boord, maar geen van allen lukte het om geluid op te vangen.”

Ruimtestation


Volgens geoloog Wim van Westrenen van de Vrije Universiteit Amsterdam, is de vraag of we écht zo klinken op andere planeten niet van belang. “Het is op Mars en Venus onmogelijk om zomaar zonder astronautenhelm met elkaar te praten. Je zou dan overlijden door de extreme luchtdruk, temperaturen en het gebrek aan zuurstof. Dus als we ooit op die plekken komen, zal je altijd via een microfoon in je helm praten en omgeven zijn door bijvoorbeeld een ruimtestation waar André Kuipers nu zit.”

Tentoonstelling


De buitenaardse geluiden worden gebruikt bij een ruimtetentoonstelling in Engeland. “Ik vind het onderzoek zeer zinnig voor een tentoonstelling,” zegt Van Westrenen. “Het laat bezoekers nadenken over zaken waar je niet meteen bij stil staat. Maar de wetenschap kan hier niet echt wat mee. Het is niet zo dat de plannen voor een landing op Mars in de toekomst nu ineens moeten worden aangepast.”

Op de New Scientist website is een video te vinden met geluidsfragmenten.

Cynthia KroetEen reactie op ““Op Venus klink je als een smurf””

  1. Maarten Kleinhans says:

    Je weet nooit hoe de wetenschappelijke melkkoe de economische haas vangt. Ik vind het zeker een zinnige ontdekking, want ongeveer elke ontdekking is dat. Wat de wetenschap hiermee kan weten we nog niet. Je kan van tevoren vaak niet zeggen wat er uit echt vernieuwende wetenschap tevoorschijn zal komen, en al helemaal niet wat we eraan hebben. Dat blijkt als een of andere creatieve geest een denkkronkel heeft die een briljante ingeving blijkt te zijn. Dit opbrengstgerichte is ook de grote misvatting in Den Haag op het moment, waar ze TOPsectoren definieren waar van tevoren duidelijk is wat eruit moet komen. Maar als een batterij gekke wetenschappers 40 jaar geleden geen klimaatonderzoek was gaan doen, of 100 jaar geleden niet aan fundamentele materie had gewerkt, hadden we nu niet geweten wat ons overkomt en hadden we geen laser gehad. Die waren echt TOP, maar dat wisten ze toen echt nog niet en daar moet de financiering dus niet vanaf hangen.

    Wie weet kunnen ze wat met deze kennis zodra er astronauten naar mars gaan, of wellicht kunnen ze andere dingen met geluid. Ik denk bijvoorbeeld aan het volgende. Geluid bevat informatie over de omgeving (denk aan dat klateren en de turbulentie die in die stroming zit en die we nu niet kennen), en denk ook aan actieve acoustiek om dingen te onderzoeken. Op aarde gebruiken we acoustiek bijvoorbeeld om breuken in materialen op te sporen, of om de auto te parkeren zonder op andere auto’s te botsen. Dat had Huygens, die zich met golven bezig hield, nooit gedacht.

artikelen van Cynthia Kroet:
“Op Venus klink je als een smurf”
“Betrek familie bij opleiding allochtone student”
Insecten verdwijnen door smeltende gletsjers
Minicolleges op beginnersniveau