Nederlanders slapen te weinig door werk

Doezelen op het werk
20 - 04 - 2012 ► 10:05Werk houdt veel Nederlanders uit hun slaap. Ruim een kwart (28%) van de Nederlanders met een betaalde baan kampt met slaapproblemen door werk. Eén op de zes heeft door werk te weinig tijd om voldoende te slapen.

Deze cijfers zijn het resultaat van een landelijke enquête over Slaap en Werk uitgevoerd door de NSWO (Nederlandse Vereniging voor Slaap en Waak Onderzoek). In het kader van de nationale ‘Week van de Slaap’ heeft de NSWO ruim duizend gezonde Nederlanders met een betaalde baan die gemiddeld 35 uur per week werken gevraagd naar hun slaapgedrag.

Meer werk, minder slaap


Mensen met een werkweek van meer dan 50 uur slapen slechter dan mensen met een werkweek van 30 uur of minder. Ruim driekwart van de Nederlanders vindt dat een goede nachtrust belangrijk is. Maar als ze voor de keuze staan om langer door te werken of een uur eerder naar bed te gaan, gaat bij de helft het werk meestal voor. Uit de enquête blijkt verder dat 25 procent van de Nederlanders opwekkende middelen gebruikt, zoals energiedrank, cafeïne en drugs en 3,5 procent geeft aan slecht te functioneren op het werk door slaperigheid.

Verstoord bioritme


Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat door doezelen op het werk ongelukken en fouten vaker voorkomen. Dit is vooral het geval bij mensen met onregelmatige werktijden of die werken in ploegendienst, die hierdoor een ander bioritme aanleren. Dit is ook het geval bij nachtmensen bij wie de biologische klok anders is ingesteld dan bij ochtendmensen. Nachtmensen gaan anderhalf uur later slapen en liggen meestal pas rond middernacht of later in bed. Maar op werkdagen moeten ze de volgende dag weer vroeg op, waardoor ze minder slapen. De biologische klok is moeilijker te veranderen op korte termijn, waardoor de meeste nachtmensen de voorkeur geven aan aanpassing van werktijden.

Meer aandacht voor slaapproblemen


De helft van de werkende Nederlanders en van mensen met leidinggevende functies vindt dat er binnen bedrijven meer aandacht moet komen voor slaapproblemen in de vorm van voorlichting en preventiemaatregelen. De nationale Week van de Slaap vindt ieder jaar plaats voorafgaand aan de overgang van winter- naar zomertijd.

Rebecca HanserGeen reacties mogelijk.

artikelen van Rebecca Hanser:
Braziliaanse auto’s zuipen alcohol
Open podium voor wetenschapsfans
Nederlanders slapen te weinig door werk
Licht in je hoofd