Multitasken niet altijd efficiënt

27 - 04 - 2012 ► 14:36Bellen terwijl je een mailtje stuurt en tv kijken terwijl je een boek leest: het lijkt tijd te besparen, maar blijkt helemaal niet zo effectief als we denken. Simpele taken tegelijkertijd uitvoeren lukt wel, maar bij complexere taken gaat het mis. Dat blijkt uit onderzoek van Jelmer Borst van de Rijksuniversiteit Groningen.

Ons werkgeheugen kan maar één taak tegelijk opslaan. Wanneer we meerdere taken tegelijk doen, zullen we ook meer dingen moeten onthouden. Al deze informatie wordt opgeslagen in ons langetermijngeheugen, wat er voor zorgt dat het langer duurt om deze informatie terug te halen. Daardoor is het uitvoeren van meerdere taken niet altijd even efficiënt.

Schakelen


In het onderzoek van Borst moesten proefpersonen steeds schakelen tussen twee taken, waarbij hun reactietijd en het aantal fouten werd gemeten. Proefpersonen moesten bijvoorbeeld twee grote getallen bij elkaar optellen en tussendoor een woord van tien letters intypen. Van beide taken bestonden makkelijke en moeilijke varianten. Bij de laatste moest de proefpersoon tegelijkertijd verschillende dingen onthouden, net als bij multitasken. Borst: “Wat we zagen is dat bij de moeilijke taken de reactietijden omhoog gingen en de fouten toenamen.”

Multitasken is dus alleen efficiënt als er voor een complexe taak maar één ding tegelijk onthouden hoeft te worden: dan gebruik je ook maar één hersengebied. En zolang je voor de taken verschillende hersengebieden gebruikt, gaat het goed. Borst: “Maar tv kijken en ondertussen een gesprek voeren wordt lastiger. Je hebt voor beide taken namelijk je begrip van taal nodig. Daarom zul je telkens snel tussen beide taken moeten wisselen, om niets te missen.”

Voorspellen


Naar aanleiding van de tests met proefpersonen is een computermodel ontwikkeld waarmee Borst kan voorspellen welke taken goed samengaan en welke minder. Ook wordt hiermee duidelijk welke hersengebieden bij een bepaalde taak betrokken zijn.

Het promotieonderzoek van Borst is onderdeel van een groter onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen, naar hoe mensen keuzes maken bij multitasken.

Gerline van der GiessenGeen reacties mogelijk.