etalage
Meer wetenschap op Holland Doc 24

Het digitale kanaal Holland Doc 24 is vanaf deze maand uitgebreid met een breed scala aan oude en nieuwe wetenschap-pelijke series en documentaires, uit binnen- en buitenland. Een van de hoogtepunten is de herhaling van ‘Een schitterend ongeluk’, de geruchtmakende serie van Wim Kayzer uit 1993.

Er komen wetenschapsseries voorbij die nooit eerder op de Nederlandse televisie zijn uitgezonden, zoals de populaire BBC-serie History of Science, die laat zien hoe wetenschappers en uitvinders de wereld door de eeuwen heen veranderden. Elk van de zes afleveringen begint met een vraag die iedereen zichzelf weleens heeft gesteld, zoals “hoe zijn we hier gekomen?” Vervolgens duiken de makers diep in het verleden om het antwoord te ontdekken. De eerste aflevering werd uitgezonden op 22 april.

Nieuwe afleveringen van Labyrint, BreinGeheim en Pavlov staan tevens op het programma. Zo zal de serie Pavlov op 5 mei van start gaan. Hierin stellen bekende Nederlanders een persoonlijke vraag aan de wetenschap. Gedreven door hun fascinatie gaan zij op zoek naar het antwoord. In een eerdere aflevering vroeg Marijke Helwegen zich af hoe ze zo lang mogelijk jong kon blijven, en hoe oud ze nu precies ging worden.

Een schitterend ongeluk


Ook series uit het archief van de omroep komen opnieuw langs. Een voorbeeld hiervan is “Een schitterend ongeluk”, van Wim Kayzer. Deze serie uit 1993 bracht iedere aflevering zes internationale topwetenschappers samen, waaronder de natuurkundige Freeman Dyson en de wetenschapsfilosoof Stephen Toulmin, die samen met Kayzer discussieerden over vragen als “Brengt de wetenschap ons tot kennis of tot begrip?” De serie is niet alleen in Nederland heel populair geweest, maar ook in de Verenigde Staten.

Naast series en documentaires staan er lezingen op het programma, waarin vooraanstaande wetenschappers hun kijk op de wereld prijsgeven. De makers van de site beoordelen wekelijks wat interessante thema’s zijn om documentaires rond te groeperen. Zo wordt er veelal aangesloten bij de thema’s die op Nederland 2 voorbij komen.

Holland Doc 24 is gratis en live te bekijken.

25 - 04 - 2012 |
Anne Gotink