carrousel
Gezond leven dankzij oeroud voedselpatroon

Pasgeboren kinderen in de steentijd konden hun hersenen beter ontwikkelen dan de kinderen van nu. Onderzoek van Remco Kuipers (Rijksuniversiteit Groningen) maakt zichtbaar wat de invloed van ons voedsel op niet onze groei en op de ontwikkeling van de mens.

Kuipers deed onderzoek naar de voeding van traditioneel levende Oost-Afrikaanse volkeren in vergelijking met de westerse bevolking. Hieruit kwam al gelijk het verschil in de omega-3 waarde. Dit vetzuur hebben pasgeboren kinderen nodig voor de optimale ontwikkeling van hun hersenen, en nemen ze voornamelijk op tijdens de zwangerschap en borstvoeding. Vrouwen uit het Westen krijgen hier veel minder van binnen.

Voorouders aten beter


Tijdens zijn promotieonderzoek heeft Kuipers gekeken naar de leefomgeving van onze voorouders in de steentijd om zo hun voedselpatroon vast te stellen. Daaruit blijkt dat vroeger mensen meer eiwitten en omega-3 binnen kregen, maar juist minder koolhydraten en linolzuur. Veel linolzuur zorgt voor een verminderend vermogen om chronische ontstekingsreacties in het lichaam te onderdrukken. Ook kan het leiden tot minder aanmaak van omega-3 in het lichaam.  

Gezond oud worden


Op dit moment is het gebruikelijk om verzadigde vetten in voedsel te vervangen door snelle koolhydraten, zoals suikers in frisdranken en snoep. Kuipers stelt dat de inname van juist deze stof ervoor zorgt dat de kans op hart- en vaatziekten vergroot. Zijn conclusie is dat als we terugkeren naar de voedingsgewoontes van de steentijd, dit een grote bijdrage levert aan gezond ouder worden.

Kritiek


Niet iedereen is het hier mee eens. Sander Kersten, hoogleraar bij de afdeling Humane Voeding aan Universiteit Wageningen, denkt er anders over: “Er worden conclusies getrokken die tegen de gevestigde kennis ingaan. Linolzuur heeft als gunstige eigenschap dat het het cholesterolgehalte verlaagt. De aanbeveling is juist om de consumptie van linolzuur en linoleenzuur te verhogen ten koste van verzadigde vetzuren.” Linolzuur zit veel in plantaardige olieën zoals zonnebloemolie.

27 - 04 - 2012 |
Danielle Meuleman