Test je eigen brein

Fotograaf Bert Verhelst
13 - 03 - 2012 ► 10:53Hoe houden onze hersenen ons voor de gek? Daarover gaat ‘Test your brain’, een nieuwe driedelige serie van National Geographic Channel, de televisiezender van het oorspronkelijk Amerikaanse tijdschrift National Geographic. De serie bestaat uit de afleveringen: You won’t believe your eyes, Pay attention, en Memory.

De kijker krijgt in deze programma’s letterlijk inzicht in de werking van optische illusies. Hoe is het mogelijk dat ons brein onze waarneming van de realiteit kan manipuleren? Het programma is gebaseerd op kennis en ervaring van drie deskundigen. Illusionist David Copperfield vertelt hoe illusies ontstaan door de selectieve werking van onze hersenen. Neurowetenschapper Beau Lotto deelt zijn kennis over de oorzaak dat ons brein ons voor de gek houdt, en voormalig detective Greg Walsh laat de kijker nadenken over hoe betrouwbaar je eigen geheugen is.

Experimenten


De deskundigen voeren een aaneenschakeling aan experimenten uit, waarbij zij mensen testen op hun vermogen om werkelijke gebeurtenissen bewust te kunnen scheiden van illusies. Een voorbeeld van zo’n experiment is de wisseltruc. Hierbij wordt bij een tiental onwetende proefpersonen getest in hoeverre hun hersenen een verandering doorhebben die recht voor hun ogen plaatsvindt. In dit experiment wil iemand zich door een formulier in te vullen bij een receptie inschrijven voor een tv-event. De man achter de balie verdwijnt even uit zicht als hij zich bukt om een pen te pakken. Hij wordt afgelost door een andere medewerker, die de pen aan de proefpersoon geeft. Die heeft negen van de tien keer niet door dat er een ander voor hem staat dan een paar seconden geleden.

Test your Brain wordt voor het eerst uitgezonden op zaterdag 21 april om 22:00 op National Geographic Channel, maar een aantal (Engelstalige) fragmenten is al te zien als sneak preview van de serie.

Cathelijn PalingGeen reacties mogelijk.

artikelen van Cathelijn Paling:
Zien drinken doet drinken. Of toch niet?
Tentamen? Maak je brood eens anders klaar
Test je eigen brein