Minicolleges op beginnersniveau

16 - 03 - 2012 ► 12:25101 seconden: meer tijd is er niet nodig om alledaagse vragen wetenschappelijk te beantwoorden. Hoe reken je bijvoorbeeld uit hoeveel baby’s er op 29 februari zijn geboren? Op de nieuwe website Wetenschap101 krijgt de kijker antwoord op deze en andere vragen in toegankelijke video’s.

Het is een initiatief van wiskundige Ionica Smeets en sterrenkundige Govert Schilling. ‘Ik liep al jaren rond met het idee voor een videoblog’, vertelt Smeets. ‘Toen ik een artikel las waarin Govert vertelde hoe moeilijk het is om een tv-programma over sterrenkunde te maken, stelde ik voor samen filmpjes te maken. Zo is het idee ontstaan.’

Het doel van de website is om op een enthousiaste manier kennis over het vak te verspreiden. Daarbij is het belangrijk dat iedereen het moet kunnen volgen. Vandaar de naam van de site: ‘101 is in de VS, Canada en Australië het cursusnummer voor inleidende colleges op beginnersniveau, voor welk vak dan ook.’

Kijkersvragen


Inspiratie voor de video’s halen de makers uit nieuws, uit artikelen die ze gelezen hebben maar ook uit vragen van kijkers. Dus heb je zelf een vraag over de exacte wetenschap? Laat een reactie achter op de website. Smeets: ‘We gaan met alle vragen aan de slag, al passen sommige dingen helaas echt niet in 101 seconden.’

De site Wetenschap101 wordt elke dinsdag en donderdag aangevuld met een nieuwe video.

Cynthia KroetGeen reacties mogelijk.