Insecten verdwijnen door smeltende gletsjers

22 - 03 - 2012 ► 14:33Niet alleen gletsjers zelf verdwijnen door klimaatverandering, ook diersoorten die leven in het smeltwater van het ijs sterven uit. Dat blijkt uit Deens onderzoek naar insectenlarven in Ecuador, de Alpen en Alaska, dat werd gepubliceerd in het tijdschrift Nature.

Dat de opwarming van de aarde het landschap aantast, wisten onderzoekers al. Maar over de gevolgen voor de biodiversiteit was tot nu toe weinig bekend. Recent onderzoek toont aan dat wanneer een gletsjer met de helft afneemt, insecten als steenvliegen kunnen uitsterven. Zij leven in de stromen en beekjes rond gletsjergebieden.

Dierentuintje spelen


“Wij biologen vinden dat verschrikkelijk”, zegt Herman de Jong van Naturalis. “Deze steenvliegen zijn heel gevoelig voor veranderingen. Er hoeft maar één slecht seizoen tussen te zitten en weg zijn ze. Je krijgt ze niet meer terug.”

Klimaatverandering heeft zo een desastreuze impact op de insecten. Het probleem is dat de steenvliegen niet kunnen worden overgeplaatst naar andere gebieden elders in de wereld. Volgens De Jong moeten we dat ook niet willen. “Door overplanting zal het ecosysteem op een andere plek ook weer aangetast worden. Verder zijn dieren door de jaren heen geëvolueerd en aangepast aan een specifieke omgeving. We moeten geen dierentuintje spelen.”

Insectenlarven


De Deense wetenschappers betrokken bij hun onderzoek honderd gletsjergebieden in Ecuador, de Alpen en Alaska. Ze vergeleken daarbij het aantal insectenlarven met het oppervlak van de gletsjer. De onderzoekers toonden aan dat er een verband bestaat tussen het aantal diersoorten en het smelten van het ijs. Wanneer de ijsmassa in de drie onderzochte gebieden volledig verdwijnt, zullen naar verwachting negen tot veertien insectensoorten uitsterven.

Vijftien meter per jaar


De impact van klimaatverandering op gletsjers neemt steeds verder toe. Uit onderzoek blijkt dat de ijsmassa van gletsjers in Latijns-Amerika sinds de jaren tachtig met zo’n dertig procent is gekrompen. In Ecuador, een van de landen waar de onderzoekers hun tellingen deden, neemt het ijs van de gletsjers elk jaar met vijftien meter af.

Cynthia KroetGeen reacties mogelijk.

artikelen van Cynthia Kroet:
“Op Venus klink je als een smurf”
“Betrek familie bij opleiding allochtone student”
Insecten verdwijnen door smeltende gletsjers
Minicolleges op beginnersniveau