Het nieuwe vissen: beter voor vis en natuur

(Foto: Joseph Hoban via sxc.hu)
13 - 03 - 2012 ► 09:17Minder vis teruggooien, net als Afrikaanse vissers: een nieuwe vismethode kan helpen de wereldwijde overbevissing tegen te gaan. Dat stelt de International Union for Conservation of Nature (IUCN) in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Een groep internationale mariene biologen van de IUCN pleit voor het vangen van meer diverse groepen vissen. “Alles wat in het net zit, zou je moeten nemen”, aldus Marijn van der Pas, woordvoerder van IUCN. “Nu wordt er heel veel bijvangst van boord gegooid.” Voor dit onderzoek hebben de biologen verschillende modellen toegepast om het effect van selectiviteit op populaties, gemeenschappen en ecosystemen te analyseren, zo is in het rapport te lezen.

Selectie


De huidige visserij is door regelgeving verplicht selectief te vissen. Dat wil zeggen dat vissers alleen die soorten vangen waarvoor een markt bestaat. Volgens de onderzoekers leidt dit selectieve vissen echter onvermijdelijk tot veranderingen in de samenstelling van vispopulaties of gemeenschappen, omdat de gevangen vissoorten niet in gelijke verhouding voorkomen in de zee. Hierdoor treden dus veranderingen op in het ecosysteem en de biodiversiteit.

Alle soorten en maten


De onderzoekers uit twaalf verschillende landen pleiten daarom voor een radicale verandering: ook de kleinere, jongere vissen moeten worden gevangen en verkocht. De grotere, oudere vissen zorgen namelijk voor een groot deel voor de voortplanting. “Hoe groter de vis, hoe meer eitjes de vis legt”, legt Van der Pas uit. “Om de biodiversiteit te bewaren, zou het een mix moeten zijn van jonge en oude vissen.”

Daarnaast beweren de mariene biologen dat vissers andere eetbare vissoorten niet terug moeten gooien in zee, maar ook op de markt moeten brengen. De impact op de visstand wordt op deze manier gespreid.

Afrika als ideaal


Volgens de onderzoekers heeft het selectief vissen tot nu toe nog niet geleid tot groei van de productie en vermindering van de natuurschade. Vissen worden er eerder volwassen door en volwassen exemplaren bereiken een kleinere lengte. Deze verschuiving heeft al in de Noordzee plaatsgevonden, stellen de onderzoekers. In Afrika daarentegen blijft de diversiteit aan vissen consistent, terwijl de vissers daar nauwelijks doen aan selectieve visserij.

Anne NieuwhofGeen reacties mogelijk.

artikelen van Anne Nieuwhof:
Muizen met diabetes
Gepensioneerden nuttig voor samenleving
Het nieuwe vissen: beter voor vis en natuur
Van Eyck open en bloot