Filosofische zoektocht naar onze identiteit

21 - 03 - 2012 ► 21:20Wat maakt ons tot wie we zijn? Bepalen liegen of reizen je identiteit? En hoe belangrijk is je beroep voor wie je bent? Vragen om in april over na te denken tijdens de maand van de filosofie. In het tv-programma ‘Dus ik ben’ gaat filosoof Stine Jensen op zoek naar de kern van onze persoonlijkheid.

Werken


Het tweede seizoen van het programma trapt op 1 april af met de aflevering ‘Ik werk, dus ik ben’. Een interessant thema, zeker in tijden van economische crisis. Voor bijna iedereen moet werk vooral leuk zijn. Maar wat als het vinden van je droombaan niet meer zo vanzelfsprekend is? Jensen gaat hierover in gesprek met buitenlandse filosofen.

IJdelheid


Dat deed ze vorig seizoen ook. In die serie werd onder andere het thema ijdelheid uitgelicht. Het werd al snel duidelijk dat dit begrip tegenwoordig vooral op je digitale leven slaat. Sociale media als Facebook en Twitter dragen daaraan bij. Iedereen laat zich daar voortdurend van zijn beste kant zien. En hoeveel ‘vrienden’ of followers je hebt, is misschien nog wel het belangrijkste van allemaal.

Er zijn zelfs websites die regelen hoe je imago na je dood online verder leeft. Je creëert dus een soort rol voor jezelf. De Britse filosoof Alain de Botton zegt in de serie dat dit allemaal voortkomt uit een drang naar erkenning. Want respect, dat is eigenlijk wat iedereen wil. De vraag is alleen van hoeveel mensen?

Meedenken


In april komen in ‘Dus ik ben’ ook de thema’s reizen, liefhebben en liegen aan bod. Kijkers wordt ook actief gevraagd mee te denken wat ons maakt tot wie we zijn. Zo kan je op de website de zin ‘…, dus ik ben’ aanvullen met je eigen interpretatie.

De eerste aflevering ‘Ik werk, dus ik ben’ is zondag 1 april te zien om 23.35u op Nederland 2, bij HUMAN. Bekijk hier vast een voorproefje.

Laura KroetGeen reacties mogelijk.

meer tv-tips:
Test je eigen brein
artikelen van Laura Kroet:
Hersenen herkennen taal ook na vijf maanden nog
“Criminele vrienden moet je niet verbieden”
Beurs moet vrouw voor wetenschap behouden
Filosofische zoektocht naar onze identiteit