Beurs moet vrouw voor wetenschap behouden

22 - 03 - 2012 ► 11:13Vrouwelijke wetenschappers in Nederland kunnen nu net als hun collega’s in veel andere landen aanspraak maken op een ‘For Women in Science’-beurs. Het doel is om wereldwijd de carrières van vrouwen in de wetenschap een impuls te geven. Want, zo luidt het motto: “The world needs science and science needs women.”

De Nederlandse tak van For Women in Science is een initiatief van L’Oréal Nederland en de Nationale UNESCO Commissie. Zij reiken twee keer 25.000 euro uit voor wetenschappelijk onderzoek gedaan door vrouwen. Voorwaarde is wel dat het onderzoek is op het gebied van ‘life sciences’, van biologie tot medisch laboratoriumonderzoek. Naast de beurs krijgen de winnaars ook een plek op NIAS (Netherlands Institute for Advanced Study) in Wassenaar om aan hun publicaties te werken.

Nog geen aanvragen


De aanmelding is open sinds 8 maart. Nu, twee weken later, laat een woordvoerder van UNESCO weten dat er nog geen aanvragen binnen zijn gekomen. “Het duurt even voordat de formulieren ingestuurd worden. De sluitingsdatum is halverwege mei, dus dan verwachten we ze wel. De doelgroep is er in elk geval van op de hoogte.”

Vrouwelijke hoogleraren


Uit wie de doelgroep bestaat, wordt duidelijker bij het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren. “We richten ons echt op jonge wetenschappers,” legt een medewerker uit. “Je ziet dat het na de promotie mis gaat: deze vrouwen verlaten de wetenschap. Waardoor dat nou precies komt, weten we niet. Maar er zijn 101 redenen te bedenken waarom een vrouw niet voor een wetenschappelijke carrière kiest. Zo kan ze na het krijgen van een kind, ervoor kiezen minder te gaan werken”.

En zo’n beurs moet vrouwen motiveren juist in de wetenschap werkzaam te blijven, want op dit moment is van alle hoogleraren in Nederland 13 % vrouw. Het Europese ideaal is 25 %.

Excellent onderzoek

 

Internationaal zetten L’Oréal en UNESCO zich al sinds 1998 in voor de vrouwelijke wetenschapper. For Women in Science heeft sinds de oprichting beurzen verleend aan 854 onderzoekers uit 54 landen. Daarnaast reiken ze ook prijzen uit voor ‘excellent wetenschappelijk onderzoek’.

Eind juni wordt bekendgemaakt wie de twee Nederlandse beurzen krijgen.

Laura KroetGeen reacties mogelijk.