Apneu-patiënt slaapt door slimme trilband

16 - 03 - 2012 ► 12:14Voor ongeveer de helft van de Nederlanders die lijden aan slaapapneu, is sinds 27 februari een therapie beschikbaar in de vorm van de Slaap Positie Trainer. Dit intelligente apparaatje weerhoudt patiënten ervan op hun rug te slapen, wat in ongeveer de helft van de gevallen de oorzaak van de aandoening is. De Slaap Positie Trainer werd ontwikkeld door Eline van Beest tijdens haar studie aan de TU Delft.

Bij slaapapneu stokt tijdens de slaap meer dan eens de ademhaling, waardoor de slaper wakker schrikt. Deze verstoorde nachtrust kan op den duur resulteren in extreme vermoeidheid. Ook snurken zij hevig. Ongeveer 300.000 mensen in Nederland lijden aan deze aandoening, waarvan de helft van de gevallen ‘positieafhankelijk’ is: bij hen is de kwaal erger als zij op hun rug slapen. De Slaap Positie Trainer is voor die groep verkrijgbaar op voorschrift van een KNO-arts.

Trilling


Het apparaatje is uitgevonden door de Delftse studente Industrieel Ontwerpen Eline van Beest. Na vijf jaar ontwikkeling brengt zij het zelf op de markt met haar bedrijf NightBalance. De patiënt draagt het hulpmiddel met een band om zijn of haar bovenlichaam, waar een oplaadbare sensor continue de slaaphouding in de gaten houdt. Wanneer de slaper zich gedurende de nacht op zijn rug draait en slaapapneu kan optreden, geeft het apparaat een trilling af die irritant genoeg is om de drager van houding te laten veranderen, maar hem niet wakker laat worden. Achteraf terugkijken van de vorderingen is mogelijk doordat het slaapgedrag opgeslagen wordt en op de computer uitgelezen kan worden.

Belangrijke aanvulling


“Dit zal waarschijnlijk een belangrijke aanvulling worden op de reeds bestaande therapievormen,” verwacht dr. R.J.Schimsheimer, neuroloog van het Slaapcentrum van Medisch Centrum Haaglanden. “Dit zal met name gelden voor een aantal patienten die vooral ademstilstanden hebben in rugligging, voor deze groep belooft het een belangrijke behandelmethode te worden.” Voor patiënten met ernstige slaapapneu – mensen bij wie de adem langer dan dertig seconden stil staat – of mensen bij wie de aandoening niet afhankelijk is van de slaappositie blijft zogenaamde cpap-therapie (waarbij lucht via een slang de luchtpijp open houdt) vooralsnog het belangrijkst.

Willemijn SneepGeen reacties mogelijk.

artikelen van Willemijn Sneep:
Science Fictionfilm die werkelijk kan worden
Apneu-patiënt slaapt door slimme trilband
Medewerkers zwakste schakel in beveiliging UT
Nano-verbinding brengt quantumcomputer stap dichterbij