Euthanasiewens vergt lange adem, maar patiënten happen naar lucht

Psychoses, depressieve gedachtes, dagelijks zoveel prikkels dat je hoofd ontploft. Wanneer het leven te ondragelijk wordt, schijnt er voor mensen die psychisch lijden vaak nog maar één lichtpuntje aan het eind van de tunnel: euthanasie. Toch hoeft dit niet altijd het eindstation te zijn. “Een euthanasiewens betekent lang niet altijd dat iemand ook echt dood wil.”

Relbericht op Telegram: burgemeester worstelt met digitale opruiing

Voor het aanpakken van online opruiing ontbreekt het burgemeesters nu nog aan bevoegdheden. De Minister van Justitie en Veiligheid heeft geadviseerd te experimenteren binnen de regelgeving van de Algemene Plaatselijke Verordening, maar die lijkt na veel probeersels geen uitkomst te bieden. “Alleen een landelijke aanpak zou nu nog werken,” zegt Willem Bantema.

‘Nieuwe wet zal blik op seksueel geweld doen veranderen’

Na een lange aanloop lijkt de aangepaste Wet op Seksueel Misbruik in zicht. In deze wet is ‘dwang’ geen vereiste meer voor verkrachting. Maar is deze wetgeving genoeg om slachtoffers beter te beschermen? Belangenorganisaties benadrukken dat ook hier haken en ogen aanzitten. ‘Het kan nog steeds moeilijk zijn om iemand voor een zedenzaak te veroordelen.’ […]

Een polariserende oplossing voor de energiecrisis

Na kernrampen in Tsjernobyl en Fukushima blijft het gebruik van kernenergie een ingewikkeld vraagstuk voor veel Nederlanders. Maar tegelijkertijd rijzen de gasprijzen de pan uit door oorlogen en wordt er in Nederland niet genoeg energie opgewekt om zelfvoorzienend te zijn, waardoor elektriciteit geïmporteerd moet worden. Om die reden is het advies van experts glashelder: zo […]

Euthanasiewens vergt lange adem, maar patiënten happen naar lucht

Psychoses, depressieve gedachtes, dagelijks zoveel prikkels dat je hoofd ontploft. Wanneer het leven te ondragelijk wordt, schijnt er voor mensen die psychisch lijden vaak nog maar één lichtpuntje aan het eind van de tunnel: euthanasie. Toch hoeft dit niet altijd het eindstation te zijn. “Een euthanasiewens betekent lang niet altijd dat iemand ook echt dood wil.”

kijkopkennis wordt gemaakt door studenten 'journalistiek en nieuwe media' aan de universiteit leiden - meer over kijkopkennis

Transpersonen komen vaker in de gevangenis terecht dan cis-personen. Zo schrijft Paisley Currah, professor politicologie en women’s studies aan het Brooklyn College en het Graduate Center of the City University of New York. In zijn boek ‘Sex Is As Sex Does’ dat recent uitkwam beargumenteert hij dat de gevangenis voor niemand veilig is en in z’n geheel op […]

Marlies de Munck, werkzaam aan de Universiteit van Antwerpen, schrijft momenteel een boek over de gevolgen van digitalisering op onze cultuurproducten. Ze ziet in ChatGPT een gevaar voor ons redeneervermogen en genuanceerd denken. Ook voor de universiteit zijn de gevolgen groot.

Anne Miers is een Universitair Hoofddocent in ontwikkelingspsychopathologie aan de Universiteit in Leiden. In de studie ‘What Works in Preventing Emerging Social Anxiety: Exposure, Cognitive Restructuring, or a Combination’ onderzoekt ze als coauteur welke aspecten in preventieve trainingen helpen voor kinderen met sociale angst.

Elke avond stipt 18:35 begint Shownieuws op SBS6. Een groot deel van de uitzending bestaat uit het bespreken wat bekendheden uitspoken. Mocht je willen weten wat Gerard Joling heeft ontbeten? Blijf kijken! Roddeljournalistiek doet het op online kanalen ook goed. Waar komt onze fascinatie voor bekendheden vandaan en wordt ‘juice’ de nieuwe journalistieke norm?

Wat als de schappen in de winkels niet meer vol lagen met kaas, melk en vlees, maar vervangen werden met allerlei soorten groenten, peulvruchten en sojamelk? Als er geen koe meer in de weilanden te vinden is en Nederland werd gekroond tot Veganland. “We moeten uitkijken dat we niet een nieuwe figuurlijke melkkoe creëren.”

Er wordt in Nederland iedere acht dagen een vrouw om het leven gebracht door allerlei redenen: dit kost jaarlijks bijna 50 vrouwen hun leven. Ongeveer 40 procent van deze moorden worden gepleegd door een (ex)partner. Vrouwenmoord blijkt nog steeds een taboe te zijn in Nederland. Hoe komt het dat we moeite hebben om het beestje […]

Jonge meisjes beginnen soms vroeg in de puberteit met de anticonceptiepil als behandeling voor verschillende gezondheidsproblemen. Maar er komt steeds meer aandacht voor met name psychologische bijwerkingen. ‘Als een jong meisje verder geen reden heeft om aan de pil te beginnen, zou ik dat zeker niet zomaar doen.’

Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf heeft in een Kamerbrief zijn zorgen uitgesproken over de tienduizenden voortijdige schoolverlaters (vsv’ers) op het mbo. . Berfin Uludag (20) was een van die voortijdige schoolverlaters. Leerrecht begeleidde haar terug de schoolbanken in. “Leerrecht biedt echt een luisterend oor en helpt je aan nieuwe stap in je studie- of werkcarrière.”

Bij sommige darmziekten hebben verkeerde bacteriën de overhand gekregen. Donorpoep kan dan genezing brengen, al is succes niet verzekerd. Er wordt nog volop onderzoek gedaan, ook naar de vraag welke ziekten er voor in aanmerking komen.”Ik weet zeker dat poeptransplantaties de toekomst zijn, waarschijnlijk in de vorm van een capsule. Vooral bij chronische darmziekten gaan deze transplantaties een heel groot deel van medische behandelingen worden.”

Nederlandse onderzoekers hebben ontdekt dat de Tyrannosaurus Rex langzamer liep dan gedacht. Het prehistorische gevaarte liep ongeveer zo snel als een mens. Dit publiceerden de onderzoekers eind april in het wetenschappelijk tijdschrift Royal Society Open Science.

De Onderwijsraad adviseert een drie jaar durende brugperiode. Hierna gaan leerlingen naar het middelbare onderwijs. Dit zou een positieve invloed hebben op het onderwijssucces.

De lockdown in Nederland ging gepaard met een toename in cannabisgebruik, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Niet mentale problemen, maar sleur en verveling bleken de hoofdoorzaken.

In 2019 en 2020 zijn in de Oost-Chinese Sanxindui-ruïnes zes nieuwe offerputten ontdekt, maakte de Chinese National Cultural Heritage Administration eind maart bekend. Momenteel zijn vier van deze putten uitgegraven, wat al heeft geleid tot de vondst van 500 nieuwe relikwieën van ongeveer 3200 jaar oud.

Het aantal tweelinggeboortes is de afgelopen decennia flink toegenomen: zowel absoluut als relatief ligt het aantal tweelingen nu op een hoogtepunt. Dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit, de Universiteit van Oxford en het Franse instituut voor demografische studies (INED) gepubliceerd in Human Reproduction.

Er komen steeds meer branden voor in tropische regenwouden en die zijn bijna exclusief veroorzaakt door menselijk handelen. Er is een grotere inspanning en meer onderzoek nodig om gebieden succesvol te laten herstellen na een brand. Vooral omdat herstel bij een tropisch regenwoud anders verloopt dan bij normale bossen. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van Anke Scheper, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht.

Door onduidelijke voedseletiketten hebben consumenten met een allergie moeite om te beoordelen of een product voor hen geschikt is. Dit blijkt uit onderzoek van TNO, UMC Utrecht en Universiteit Utrecht, recent gepubliceerd in het internationale medische tijdschrift Clinical & Experimental Allergy.

Politieagenten met actievere anterieure prefontale cortex ontwikkelen minder stressklachten na een traumatische gebeurtenis. Dat blijkt uit hersenonderzoek van het Donders Instituut en het Behavioural Science Institute in samenwerking met de Politieacademie.

Het is onderzoekers gelukt om te communiceren met mensen die dromen. Een internationale onderzoeksgroep met onder andere wetenschappers van het Radboudumc/Donders Instituut kwam tot deze conclusie. Dit onderzoek werd onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Current Biology.

Verdachten met een buitenlandse nationaliteit komen in Nederland vaker voor de rechter, krijgen vaker een straf opgelegd en belanden uiteindelijk ook vaker achter de tralies. Tot die conclusie kwamen de Leidse onderzoeker Hilde Wermink en de Amerikaanse socioloog Michael Light.

12 april 2023: Dutch Overshoot Day. De dag waarop de Nederlanders de biocapaciteit hebben gebruikt die voor een jaar beschikbaar is. Anders gezegd: als iedereen op aarde zou leven als in Nederland, zouden 3,6 aardes nodig zijn. Hans Dagevos, onderzoeker bij Wageningen Economic Reasearch, is bezorgd. Als Hans inbelt in onze meeting ziet hij er […]

AI is alomtegenwoordig in ons dagelijks leven – van de slimme thermostaat tot de virtuele klantenservice van de webshop waar je die thermostaat koopt. Maar ook onder HR-professionals wordt AI toegepast op onder andere sollicitatieprocessen. “Met diversiteitsvooroordelen wordt alleen niet genoeg rekening gehouden,” zegt Carlotta Rigotti.

Als biomedisch ingenieur staat Maritza Rovers (26) aan het begin van misschien wel een wetenschappelijke revolutie. Een dwarslaesie herstellen door haar eigen gemaakte weefsel? Of planten laten groeien die beter tegen droogte kunnen? Rovers draait er haar hand niet voor om. “Wetenschap is niet alleen maar met je neus in de boeken zitten. Wij ontdekken […]

Sam ter Haar doet onderzoek naar kortdurende schematherapie. Het is een behandelmethode die wordt ingezet bij persoonlijkheidsstoornissen als borderline en narcisme. Schematherapie duurt nu gemiddeld twee jaar, Ter Haar wil weten of dit sneller kan.

Meedoen aan een onderzoek naar een geneesmiddel dat nooit eerder op mensen is getest. Klinkt spannend. Bij het Centre for Human Drugs Research (CHDR) kan het, in ruil voor een flink zakcentje. Op hun website kan je je aanmelden voor onder andere onderzoeken naar chronische pijn (€6.319) of spierziekte (€8.457). Het instituut is een belangrijke speler in de ontwikkeling van klinische geneesmiddelen. Hemme Hijma (31) vertelt wat komt kijken bij zo’n onderzoek.

Jeff Fynn-Paul (49), is docent economische geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Eind september verschijnt zijn boek Not Stolen, wat een blik werpt naar de onjuistheden over het Europese kolonialisme, met interpretaties die gemengde reacties oproepen binnen de universiteit en op sociale media: ‘Enkele collega’s vinden mijn ideeën controversieel, maar de universiteit erkent mijn vrijheid van […]

Nederlanders eten steeds ongezonder en worden steeds minder actief. Dit zorgt voor veel meer, vaak chronisch zieke, patiënten in het ziekenhuis. Hoe houden we de zorgvraag op termijn in de hand? We spreken post-doc onderzoeker en bewegingswetenschapper Adrie Bouma (44) over het belang van leefstijl binnen de gezondheidszorg. Volgens haar moet hier meer aandacht voor komen. ‘’Er kan heel veel bereikt worden met een verandering van leefstijl en dit is vaak ook veel goedkoper dan een medisch behandeltraject’’, aldus Bouma.