Hoe de coronacrisis nieuwe impuls geeft aan het basisinkomen

De crisis zorgt ervoor dat de politiek en organisaties meer gaan denken vanuit de mensen: ze verkiezen nationale gezondheid boven de economie en geven huisvesting aan mensen die anders op straat staan. Volgens Vivan Storlund, onderzoeker aan de Universiteit Helsinki en auteur van twee boeken over het basisinkomen, is deze manier van denken de eerste stap richting een basisinkomen voor iedereen. Op papier kan een basisinkomen de oplossing zijn voor veel problemen van onze tijd. Het is alleen een enorme gok om te wagen, zeker in tijden van een naderende economische crisis.

De gevaren die buiten de aarde schuilen

Op aarde grijpt momenteel het coronavirus om zich heen. Niet onbegrijpelijk ligt de focus van de mensen nu volledig op de volksgezondheid door binnen te blijven en afstand van elkaar te houden. Toch loert er altijd potentieel gevaar buiten de sferen van de aarde.

Hoe sociale media en games de schoolprestaties van onze kinderen beïnvloeden

Een wereld zonder sociale media, kunnen we het ons nog voorstellen? Onze kinderen en jongvolwassenen in ieder geval niet. Wat zouden ze moeten zonder Whatsapp om contact te houden met klasgenoten, TikTok om filmpjes te maken en Instagram om de nieuwste berichten van hun idolen te bekijken? Ook in de klaslokalen zijn mobiele telefoons niet meer weg te denken. Onderzoekers laten zien dat er een verband is tussen intensief gebruik van sociale media en het functioneren op school.

Hoe je gezond vega én zwanger kunt zijn

De aanstaande moeder wil maar een ding: haar baby gezond op de wereld brengen. Bij vega(n) zwangeren bestaat de angst voor een vitamine- of mineralentekort. Hoe zorg je er als vegetariër of veganist voor dat jouw kleintje alles binnenkrijgt?

Hoe de coronacrisis nieuwe impuls geeft aan het basisinkomen

De crisis zorgt ervoor dat de politiek en organisaties meer gaan denken vanuit de mensen: ze verkiezen nationale gezondheid boven de economie en geven huisvesting aan mensen die anders op straat staan. Volgens Vivan Storlund, onderzoeker aan de Universiteit Helsinki en auteur van twee boeken over het basisinkomen, is deze manier van denken de eerste stap richting een basisinkomen voor iedereen. Op papier kan een basisinkomen de oplossing zijn voor veel problemen van onze tijd. Het is alleen een enorme gok om te wagen, zeker in tijden van een naderende economische crisis.

kijkopkennis wordt gemaakt door studenten 'journalistiek en nieuwe media' aan de universiteit leiden - meer over kijkopkennis

Het aantal vrouwelijke hoogleraren neemt jaarlijks bescheiden toe, maar is nog steeds laag. Carlijn Bouten (1967), hoogleraar aan de TU Eindhoven, behoort tot die kleine groep vrouwen aan de wetenschappelijke top.

De financiering van politieke partijen verschilt van land tot land. Ingrid van Biezen, hoogleraar Vergelijkende Politicologie (Universiteit Leiden) onderzocht die verschillen in landen zoals Duitsland, IJsland en België. Zo is IJsland veel meer geld kwijt per kiezer dan Nederland.

Echt vlees op je bord zonder dat een dier pijn is gedaan en ook nog eens goed voor het milieu. Deze belofte doet Daan Luining van het bedrijf Meatable. Deze zomer wordt het prototype van zijn kweekvleeshamburger gelanceerd.

Veldwerk doen in India is niet niks, zeker als de cultuur je vreemd is en etnografisch onderzoek eigenlijk nooit volbracht kan zijn. Tim van de Meerendonk ging de uitdaging aan. Hij deed een jaar lang onderzoek naar de invloed van landbouwverzekeringen op rurale relaties in Maharashtra, India.

Met juwelen getooide hand op de gesp van zijn riem, de vingers losjes voor zijn kruis hangend, de andere arm groots gebarend, een strak t-shirt waarboven een houten kralenketting de Johnny Depp-imitatie voltooid, spreekt Zan Perrion een publiek vol mannen toe over masculine energy. Volgens sommigen ‘s werelds “greatest seducer”, belichaamd Perrion de ‘alfaman’; dominant, […]

Terwijl bijna heel Europa in lockdown is, onderneemt president Loekasjenko van Wit-Rusland geen maatregelen om de verspreiding van het coronavisus tegen te gaan. Het advies van de autoritaire leider, die al sinds 1994 aan de macht is: ‘Drink veel wodka, ga naar de sauna en werk hard.’ Inmiddels zijn er in het land 199 sterfgevallen (25 mei 2020) gerapporteerd volgens de officiële cijfers, maar dit valt te betwijfelen. Wat is de verklaring voor de laconieke aanpak van de door velen als laatste Europese dictator beschouwde Loekasjenko? En welke gevolgen heeft dit voor de bevolking?

Op WhatsApp kun je sinds kort berichten niet meer dan één keer doorsturen. Zo’n besluit om nepnieuws tegen te gaan werd een jaar eerder al genomen in India. Valse berichten over mensen die kinderen zouden kidnappen werden leidden daar tot geweld waarbij 24 doden vielen. Ook de huidige coronacrisis geeft maar weer aan hoe nepnieuws verspreid kan worden via sociale media. Wat kunnen deze platforms doen in de strijd tegen nepnieuws?

Het nieuws staat er vol mee: onrust over intensive care, zorgmiddelen en risicogroepen. Ook de risicogroep op straat moet veiliggesteld worden. Dit brengt zo zijn uitdagingen met zich mee.

Misschien heb je het zelf wel eens meegemaakt. Je ligt heerlijk weg te dromen na een zware dag op het werk. Na enige tijd komt er een moment dat je jezelf realiseert dat er wel hele onrealistische dingen lijken te gebeuren. Plotseling besef je dat je helemaal niet wakker bent, maar je bewust bent geworden in een droom. Gefeliciteerd, je zit midden in een lucide droom!

Het is inmiddels al een paar maanden geleden dat het besmettelijke virus COVID-19 in Nederland opdoemde, waarbij duidelijke verschillen merkbaar zijn in inschattingen van ernst van de situatie en in hoeverre mensen bereid zijn maatregelen te nemen, ofwel de risicoperceptie. Niet iedereen volgt de regels op van het RIVM, hoewel hierover ook tegensprekende geluiden vindbaar zijn in de media. Dit is ironisch, omdat deze overvloed aan verschillende berichtgeving misschien wel een van de belangrijke oorzaken is van het probleem.

Lhbt+-mensen verschijnen positiever op het Belgisch televisiejournaal dan vroeger. Dat blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek van begin 2020. De kanteling van negatief naar positief nieuws omtrent lhbt+’ers plaatsen de onderzoekers in 1996. Vanaf dat moment overheerst nieuws over lhbt-rechten en neemt de aandacht voor geassocieerde ziektes (zoals AIDS) af. Maar van gelijkwaardige vertegenwoordiging is nog […]

Mildere interventies bij slaaproblemen, gericht op de behoeften van het kind, laten kinderen en ouders beter en langer slapen. Ouders zijn minder gestrest door een aanpak waarbij ze bekijken wat hun kind op dat moment nodig heeft.

Een nieuwe omtwikkeling bij de opslag van CO2: een zilverfilter van een zelf groeiend membraan dat alleen CO2 doorlaat en goedkoper en efficiënter is dan alle andere filters. De volgende stap kunnen op weg naar de afvang en opslag van koolstofdioxide (CO2) die vrijkomt bij verbranding van brandstoffen?

In de tijd waarin online platforms als Twitter, Facebook en Instagram een grote rol spelen in het medialandschap, weten ook politici deze kanalen effectief te benutten. Uit recent onderzoek van Nederlandse en Noorse onderzoekers blijkt dat populistische politici Twitter en Facebook inzetten om journalisten aan te spreken en angst te zaaien onder potentiële kiezers.

Duitse onderzoekers ontdekten recentelijk een bacterie die zich voedt met de plasticsoort polyurethaan. Dat is een type plastic dat op grote schaal wordt gebruikt. Het is tot nu toe alleen bijna onmogelijk om polyurethaan te recyclen.

Ook Neanderthalers vlochten vezels tot touwen en kleren, claimt een internationale groep onderzoekers. De Neanderthaler staat door deze ontdekking dichterbij de moderne mens dan we dachten. Het onderzoek verscheen op 9 april in Nature.

De kreten van zwartvoetpinguïns voldoen aan twee fundamentele taalwetten. Dit duidt erop dat deze pinguïns dezelfde spraakpatronen gebruiken als de mens, blijkt uit recent onderzoek.

We moeten niet alleen groener leven, maar ook groener doodgaan. Begraven en cremeren hebben grote impact op het milieu. Er wordt daarom onderzoek gedaan naar het omzetten van het menselijk lichaam in compost. Die compost kan dan weer gebruikt worden om bomen en planten van te laten groeien. Tijdens het jaarlijks congres van de American Association for the Advancement of Science (AAAS) eind februari, vertelde Lynne Carpenter-Boggs over de resultaten van haar onderzoek naar het composteren van het menselijk lichaam.

Jonge sporters kunnen het beste meerdere sporten beoefenen om zo het aantal blessures te verminderen, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Kansas.

Tijdens de Nationale Bijentelling van 13 en 14 april in Nederland bleven veel bijen in hun holletje. Het koude weer zorgde ervoor dat de bijen veilig binnen bleven.

De wereld leren begrijpen: het lijkt een onbereikbaar doel. Toch heeft de mens een werktuig tot zijn beschikking dat ons een eind op weg kan helpen: ve rhalen. Daarmee leren wij niet alleen onze eigen wereld kennen, maar ook die van anderen. Onderzoeker Max van Duijn (Universiteit Leiden) wil weten wanneer wij de kunst van […]

Zonder instructies leren baby’s woordjes horen, zinsstructuren herkennen en de relatie tussen woorden begrijpen. Hoe krijgen zij dit toch onder de knie? Taalwetenschapper Claartje Levelt (55) is oprichtster van het Babylab van de Universiteit Leiden, waar zij onderzoekt hoe baby’s taal leren.

GHB-verslaving is een van de moeilijkst te behandelen verslavingen. Harmen Beurmanjer, GHB-deskundige en wetenschappelijk werknemer bij Novadic Kentron, doet onderzoek naar behandelmethoden. “Vaak heeft de gebruiker zelf niet door dat hij of zij verslaafd is.”

De coronacrisis lijkt een doemscenario voor duurzaam bouwen, maar hoogleraar duurzaamheid Andy van den Dobbelsteen (TU Delft) ziet ook kansen. “Ik hoop dat iedereen ziet dat het slim is om juist nu duurzame keuzes te gaan maken.”

Door de coronamaatregelen zijn mensen actiever geworden als het gaat om online daten. Denkt u dat dat voor de lange termijn is, totdat er een vaccinatie is, of is het een korte piek?

Neuropsycholooog Judith Schomaker (Universiteit Leiden), doet onderzoek naar de invloed van ‘nieuwigheid’ op het leervermogen van mensen. Via Facetime vertelt ze erover.