Na 60 jaar anticonceptiepil zijn nog steeds niet alle gevolgen bekend

Zo’n 2,2 miljoen vrouwen in Nederland gebruiken de anticonceptiepil. Hoewel het gebruik hiervan voor de meesten positief ervaren wordt, heeft het voor sommigen ook negatieve kanten. Recente studies geven steeds meer aandacht aan deze negatieve gevolgen en de relatie hiervan met de pil. Maar wat zijn deze gevolgen precies? En worden deze wel duidelijk gecommuniceerd met iedereen die de pil consumeert?

Babyboete verklaard: ‘Moeders mogen niet voltijd werken’

In Nederland heerst het beeld dat mannen en vrouwen gelijk zijn. Maar wanneer vrouwen moeder worden daalt hun salaris gemiddeld met 46%, het salaris van vaders blijft onveranderd. Die impact van moederschap op het salaris heet ook wel de babyboete. Volgens onderzoek van het CBS ligt de oorsprong in traditionele gendernormen waar we in ons land aan vast houden.

‘Nieuwe wet zal blik op seksueel geweld doen veranderen’

Na een lange aanloop lijkt de aangepaste Wet op Seksueel Misbruik in zicht. In deze wet is ‘dwang’ geen vereiste meer voor verkrachting. Maar is deze wetgeving genoeg om slachtoffers beter te beschermen? Belangenorganisaties benadrukken dat ook hier haken en ogen aanzitten. ‘Het kan nog steeds moeilijk zijn om iemand voor een zedenzaak te veroordelen.’ […]

‘Roddeljournalistiek is net als fastfood: slecht maar zó lekker’

Elke avond stipt om 18:35 begint Shownieuws. Een groot onderdeel van de uitzending bestaat uit het bespreken wat bekendheden uitspoken. Mocht je willen weten wat Joling heeft ontbeten? In de uitzending hoor je het. Op SBS6 blijft het niet, roddeljournalistiek blijkt op andere kanalen ook verslavend lekker. Waar komt onze fascinatie voor bekendheden vandaan en wordt ‘juice’ de nieuwe journalistieke norm?

Na 60 jaar anticonceptiepil zijn nog steeds niet alle gevolgen bekend

Zo’n 2,2 miljoen vrouwen in Nederland gebruiken de anticonceptiepil. Hoewel het gebruik hiervan voor de meesten positief ervaren wordt, heeft het voor sommigen ook negatieve kanten. Recente studies geven steeds meer aandacht aan deze negatieve gevolgen en de relatie hiervan met de pil. Maar wat zijn deze gevolgen precies? En worden deze wel duidelijk gecommuniceerd met iedereen die de pil consumeert?

kijkopkennis wordt gemaakt door studenten 'journalistiek en nieuwe media' aan de universiteit leiden - meer over kijkopkennis

AI is alomtegenwoordig in ons dagelijks leven – van de slimme thermostaat tot de virtuele klantenservice van de webshop waar je die thermostaat koopt. Maar ook onder HR-professionals wordt AI toegepast op onder andere sollicitatieprocessen. “Met diversiteitsvooroordelen wordt alleen niet genoeg rekening gehouden,” zegt Carlotta Rigotti.

Als biomedisch ingenieur staat Maritza Rovers (26) aan het begin van misschien wel een wetenschappelijke revolutie. Een dwarslaesie herstellen door haar eigen gemaakte weefsel? Of planten laten groeien die beter tegen droogte kunnen? Rovers draait er haar hand niet voor om. “Wetenschap is niet alleen maar met je neus in de boeken zitten. Wij ontdekken […]

Sam ter Haar doet onderzoek naar kortdurende schematherapie. Het is een behandelmethode die wordt ingezet bij persoonlijkheidsstoornissen als borderline en narcisme. Schematherapie duurt nu gemiddeld twee jaar, Ter Haar wil weten of dit sneller kan.

Meedoen aan een onderzoek naar een geneesmiddel dat nooit eerder op mensen is getest. Klinkt spannend. Bij het Centre for Human Drugs Research (CHDR) kan het, in ruil voor een flink zakcentje. Op hun website kan je je aanmelden voor onder andere onderzoeken naar chronische pijn (€6.319) of spierziekte (€8.457). Het instituut is een belangrijke speler in de ontwikkeling van klinische geneesmiddelen. Hemme Hijma (31) vertelt wat komt kijken bij zo’n onderzoek.

Momenteel gebruiken ongeveer 100.000 vrouwen de spiraal tegenover 2,1 miljoen pilgebruikers. Terwijl het spiraaltje veel voordelen kent, zoals een verminderde menstruatie en een werking die zo’n vijf jaar aanhoudt, zonder dat je eraan hoeft te denken. “Meer vrouwen zouden de spiraal moeten overwegen”, aldus gynaecoloog Van Baal. De hormoonpleister, het staafje, de koperspiraal en de […]

‘This is my voice one day on testosterone’. Het internet staat vol met video’s van transmannen die de verandering van hun stem tijdens hun transitie bijhouden. Toch krijg je als transman niet automatisch een lagere stem van hormoontherapie en is toonhoogte niet het enige dat bepaalt of je gelezen wordt als man of als vrouw. […]

Wat als de schappen in de winkels niet meer vol lagen met kaas, melk en vlees, maar vervangen werden met allerlei soorten groenten, peulvruchten en sojamelk? Als er geen koe meer in de weilanden te vinden is en Nederland werd gekroond tot Veganland. “We moeten uitkijken dat we niet een nieuwe figuurlijke melkkoe creëren.”

Vanaf 1 januari 2025 is het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) openbaar toegankelijk en kan je vanuit huis alle documenten uit dit archief inzien. Hoewel er op wetenschappelijk gebied veel voordelen zitten aan de digitalisering zijn er ook zorgen bij nabestaanden van ‘foute’ Nederlanders: “De grootste zorg van deze mensen is dat ze de ellende uit het verleden opnieuw moeten meemaken”

Sinds het begin van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne klinkt er dreigende taal vanaf de Russische kant om over te gaan tot de inzet van kernwapens. Dat Poetin het niet bij beeldspraak houdt werd afgelopen februari duidelijk met de opschorting van het START-verdrag. Volgens experts wordt het conflict met Rusland hierdoor onheilspellender. “We weten […]

Psychoses, depressieve gedachtes, dagelijks zoveel prikkels dat je hoofd ontploft. Wanneer het leven te ondragelijk wordt, schijnt er voor mensen die psychisch lijden vaak nog maar één lichtpuntje aan het eind van de tunnel: euthanasie. Toch hoeft dit niet altijd het eindstation te zijn. “Een euthanasiewens betekent lang niet altijd dat iemand ook echt dood wil.”

Nederlandse onderzoekers hebben ontdekt dat de Tyrannosaurus Rex langzamer liep dan gedacht. Het prehistorische gevaarte liep ongeveer zo snel als een mens. Dit publiceerden de onderzoekers eind april in het wetenschappelijk tijdschrift Royal Society Open Science.

De Onderwijsraad adviseert een drie jaar durende brugperiode. Hierna gaan leerlingen naar het middelbare onderwijs. Dit zou een positieve invloed hebben op het onderwijssucces.

De lockdown in Nederland ging gepaard met een toename in cannabisgebruik, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Niet mentale problemen, maar sleur en verveling bleken de hoofdoorzaken.

In 2019 en 2020 zijn in de Oost-Chinese Sanxindui-ruïnes zes nieuwe offerputten ontdekt, maakte de Chinese National Cultural Heritage Administration eind maart bekend. Momenteel zijn vier van deze putten uitgegraven, wat al heeft geleid tot de vondst van 500 nieuwe relikwieën van ongeveer 3200 jaar oud.

Het aantal tweelinggeboortes is de afgelopen decennia flink toegenomen: zowel absoluut als relatief ligt het aantal tweelingen nu op een hoogtepunt. Dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit, de Universiteit van Oxford en het Franse instituut voor demografische studies (INED) gepubliceerd in Human Reproduction.

Er komen steeds meer branden voor in tropische regenwouden en die zijn bijna exclusief veroorzaakt door menselijk handelen. Er is een grotere inspanning en meer onderzoek nodig om gebieden succesvol te laten herstellen na een brand. Vooral omdat herstel bij een tropisch regenwoud anders verloopt dan bij normale bossen. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van Anke Scheper, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht.

Door onduidelijke voedseletiketten hebben consumenten met een allergie moeite om te beoordelen of een product voor hen geschikt is. Dit blijkt uit onderzoek van TNO, UMC Utrecht en Universiteit Utrecht, recent gepubliceerd in het internationale medische tijdschrift Clinical & Experimental Allergy.

Politieagenten met actievere anterieure prefontale cortex ontwikkelen minder stressklachten na een traumatische gebeurtenis. Dat blijkt uit hersenonderzoek van het Donders Instituut en het Behavioural Science Institute in samenwerking met de Politieacademie.

Het is onderzoekers gelukt om te communiceren met mensen die dromen. Een internationale onderzoeksgroep met onder andere wetenschappers van het Radboudumc/Donders Instituut kwam tot deze conclusie. Dit onderzoek werd onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Current Biology.

Verdachten met een buitenlandse nationaliteit komen in Nederland vaker voor de rechter, krijgen vaker een straf opgelegd en belanden uiteindelijk ook vaker achter de tralies. Tot die conclusie kwamen de Leidse onderzoeker Hilde Wermink en de Amerikaanse socioloog Michael Light.

Jeff Fynn-Paul (49), is docent economische geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Eind september verschijnt zijn boek Not Stolen, wat een blik werpt naar de onjuistheden over het Europese kolonialisme, met interpretaties die gemengde reacties oproepen binnen de universiteit en op sociale media: ‘Enkele collega’s vinden mijn ideeën controversieel, maar de universiteit erkent mijn vrijheid van […]

Marlies de Munck, werkzaam aan de Universiteit van Antwerpen, schrijft momenteel een boek over de gevolgen van digitalisering op onze cultuurproducten. Ze ziet in ChatGPT een gevaar voor ons redeneervermogen en genuanceerd denken. Ook voor de universiteit zijn de gevolgen groot.

Nederlanders eten steeds ongezonder en worden steeds minder actief. Dit zorgt voor veel meer, vaak chronisch zieke, patiënten in het ziekenhuis. Hoe houden we de zorgvraag op termijn in de hand? We spreken post-doc onderzoeker en bewegingswetenschapper Adrie Bouma (44) over het belang van leefstijl binnen de gezondheidszorg. Volgens haar moet hier meer aandacht voor komen. ‘’Er kan heel veel bereikt worden met een verandering van leefstijl en dit is vaak ook veel goedkoper dan een medisch behandeltraject’’, aldus Bouma.

De Turkse presidentsverkiezingen komen snel dichterbij en de stemmingsuitslag zal niet alleen de toekomst van Turkije bepalen, maar ook veel in Europa teweeg brengen. Nienke van Heukelingen is één van de Turkije-experts aan het Clingendael Instituut en waarschuwt voor de enorme gevolgen van de verkiezingen: “Wie er ook wint, het zal een hoop in Turkije – maar ook in Nederland, teweeg brengen.”

In Nederland zien we steeds meer aandacht voor het gevaar van contactsporten voor het brein. Volgens neuroloog Bram Jacobs is deze aandacht terecht. “Vooral bij boksen en American football zien we steeds meer aanwijzingen dat deze sporten niet goed zijn voor je brein.”

Zowel via twitter als op straat: journalisten komen met verschillende vormen van agressiviteit in aanraking. Maar over wat de redenen hiervoor zijn, en hoe dit probleem kan worden aangepakt, is nog veel onduidelijk. Als deel van een onderzoeksteam heeft criminoloog Robby Roks daarom hiernaar onderzoek gedaan. ‘Er is niet één magische oplossing.’  Als je het […]