Hoe de Oranjes de monarchie toekomstbestendig kunnen maken

Al eeuwen is de Oranje-dynastie de verpersoonlijking van de Nederlandse driekleur als het gaat om verbinden, vertegenwoordigen en aanmoedigen. Maar nu de populariteit van het koningshuis historisch laag is en de discussie over de kosten nooit lijkt te verdwijnen, reist de vraag of de monarchie houdbaar is voor de toekomst? Deskundigen bespreken de huidige situatie […]

Meisjes gamen wél, maar doen dat vaak in stilte

Bijna de helft van de gamers is van het vrouwelijke geslacht, en zit net zo graag achter de game console als een man. Waarom zien we dan zo weinig vrouwelijke gamers? Spelen ze hele andere spellen, of willen ze zich gewoon liever niet online vertonen? “Ik krijg vaak ‘ga terug naar de keuken, maak een broodje voor me’ naar mijn hoofd geslingerd”.

De keerzijde van duurzaamheid: de verborgen kosten van herlaadbare batterijen

In het Westen zijn elektrische auto’s en fietsen, windmolens en zonnepanelen volledig omarmd. Het is dé oplossing om de CO2-uitstoot omlaag te brengen. Maar voor deze energietransitie is een enorme hoeveelheid herlaadbare batterijen nodig. En deze producten hebben een prijs, want duurzame initiatieven hier, zorgen voor nadelige gevolgen elders. “We besteden onze ecologische voetafdruk uit aan anderen, die minder welvarend zijn.”

De wiskundeknobbel onder de loep genomen

Wat is de omtrek van een cirkel? Of het kwadraat van zestien? Van zulke vragen worden sommige mensen heel enthousiast, andere schieten in de stress. “Ik kan geen wiskunde” is een maar al te bekende uitspraak. Je hebt het, of je hebt het niet. Maar moeten we ons daar wel zo snel bij neerleggen? In hoeverre ligt een wiskundeniveau echt vast?

Hoe de Oranjes de monarchie toekomstbestendig kunnen maken

Al eeuwen is de Oranje-dynastie de verpersoonlijking van de Nederlandse driekleur als het gaat om verbinden, vertegenwoordigen en aanmoedigen. Maar nu de populariteit van het koningshuis historisch laag is en de discussie over de kosten nooit lijkt te verdwijnen, reist de vraag of de monarchie houdbaar is voor de toekomst? Deskundigen bespreken de huidige situatie […]

kijkopkennis wordt gemaakt door studenten 'journalistiek en nieuwe media' aan de universiteit leiden - meer over kijkopkennis

Hoe verklaar je zonder kennis van virussen en bacteriën de oorzaak van een ziekte-uitbraak? Historici weten al hoe geleerden in vroegmodern Nederland daarover dachten, maar dankzij nieuw gedigitaliseerde bronnen beginnen we nu ook zicht te krijgen op de beleving van gewone mensen, vertelt promovendus Theo Dekker. ’Tien jaar geleden was dit onderzoek onmogelijk geweest.’

De rol van seks in de huidige maatschappij is drastisch veranderd, waarbij steeds meer nadruk op gezamenlijk genot is komen te liggen. Dit blijkt echter niet altijd zo vanzelfsprekend: vrouwen blijken nog vaak meer moeite te hebben met genieten van seks dan mannen.

Sinds de coronapandemie is er een toenemend aantal mensen met psychische gezondheidsproblemen zoals depressie en angststoornissen. Deze problematiek wordt veelal behandeld met therapie en in sommige gevallen medicijnen. Op internet vind je echter nog een alternatief hulpmiddel: voeding. ‘’Heel veel mensen geloven dat dieet een positief effect heeft op bijvoorbeeld depressie, maar dit is niet bewezen.’’

Sinds kort zijn wegwerprietjes, ballonnenstokjes en wattenstaafjes verboden, en staan ook koffiebekertjes met een plasticlaagje op de nominatie om te verdwijnen. Dr. Ulphard Thoden van Velzen, onderzoeker bij Wageningen Food & Biobased Research, vraagt zich af of we daarmee wel de juiste prioriteiten stellen.  Wat is uw rol als technoloog binnen de ontwikkeling van het duurzaamheidsbeleid? “Ik zie […]

Extraversie lijkt in de huidige samenleving een belangrijk kenmerk van persoonlijkheid. Extraversie is wel degelijk een van de vijf grote persoonlijkheidsfactoren, maar hoeveel zegt het daadwerkelijk over iemands persoonlijkheid? En kun je wisselen van persoonlijkheid als je wil? “Een introvert kan wel leren om met extraverte situaties om te gaan’’.

De resultaten van het onderzoeksprogramma Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië 1945-50 bevatten onder andere een schatting van de hoeveelheid mensen die tijdens de Bersiap zijn gestorven: volgens het rapport zouden er 6000 slachtoffers zijn geweest. Deze conclusie vormt een breuk met sommige eerdere schattingen, die veelal tussen de 20.000 en 30.000 lagen. Hoe is het onderzoek op dit getal gekomen? En wat betekent dat eigenlijk voor onze herinnering van de periode?

Nederland heeft vanaf januari 2022 zes miljoen euro uitgetrokken voor onderzoek naar naziroofkunst. Decennialang gingen wederopbouw en museumbelang boven het herstel van onrecht. Waarom is de teruggave van naziroofkunst zo’n moeizaam proces?

Deze maand stemde de Tweede Kamer in met een initiatiefwetsvoorstel dat het mogelijk maakt dat ook huisartsen de abortuspil mogen voorschrijven. Maar of zwangere vrouwen vanaf nu allemaal vrije toegang hebben, is de vraag. “In de peilingen zien we dat ongeveer vijftig procent van de huisartsen hier toe bereid zou zijn, op papier.”

Sinds 2014 wordt er in Nederland gebruik gemaakt van een bevolkingsonderzoek naar darmkanker waarbij iedereen van 55 tot en met 75 jaar wordt gevraagd om met een stokje in zijn eigen ontlasting te roeren en het resultaat op te sturen. Wat levert het bevolkingsonderzoek naar darmkanker op? “Een soort lange buis waarbij het slijmvlies een […]

Nederlandse onderzoekers hebben ontdekt dat de Tyrannosaurus Rex langzamer liep dan gedacht. Het prehistorische gevaarte liep ongeveer zo snel als een mens. Dit publiceerden de onderzoekers eind april in het wetenschappelijk tijdschrift Royal Society Open Science.

De Onderwijsraad adviseert een drie jaar durende brugperiode. Hierna gaan leerlingen naar het middelbare onderwijs. Dit zou een positieve invloed hebben op het onderwijssucces.

De lockdown in Nederland ging gepaard met een toename in cannabisgebruik, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Niet mentale problemen, maar sleur en verveling bleken de hoofdoorzaken.

In 2019 en 2020 zijn in de Oost-Chinese Sanxindui-ruïnes zes nieuwe offerputten ontdekt, maakte de Chinese National Cultural Heritage Administration eind maart bekend. Momenteel zijn vier van deze putten uitgegraven, wat al heeft geleid tot de vondst van 500 nieuwe relikwieën van ongeveer 3200 jaar oud.

Het aantal tweelinggeboortes is de afgelopen decennia flink toegenomen: zowel absoluut als relatief ligt het aantal tweelingen nu op een hoogtepunt. Dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit, de Universiteit van Oxford en het Franse instituut voor demografische studies (INED) gepubliceerd in Human Reproduction.

Er komen steeds meer branden voor in tropische regenwouden en die zijn bijna exclusief veroorzaakt door menselijk handelen. Er is een grotere inspanning en meer onderzoek nodig om gebieden succesvol te laten herstellen na een brand. Vooral omdat herstel bij een tropisch regenwoud anders verloopt dan bij normale bossen. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van Anke Scheper, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht.

Door onduidelijke voedseletiketten hebben consumenten met een allergie moeite om te beoordelen of een product voor hen geschikt is. Dit blijkt uit onderzoek van TNO, UMC Utrecht en Universiteit Utrecht, recent gepubliceerd in het internationale medische tijdschrift Clinical & Experimental Allergy.

Politieagenten met actievere anterieure prefontale cortex ontwikkelen minder stressklachten na een traumatische gebeurtenis. Dat blijkt uit hersenonderzoek van het Donders Instituut en het Behavioural Science Institute in samenwerking met de Politieacademie.

Het is onderzoekers gelukt om te communiceren met mensen die dromen. Een internationale onderzoeksgroep met onder andere wetenschappers van het Radboudumc/Donders Instituut kwam tot deze conclusie. Dit onderzoek werd onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Current Biology.

Verdachten met een buitenlandse nationaliteit komen in Nederland vaker voor de rechter, krijgen vaker een straf opgelegd en belanden uiteindelijk ook vaker achter de tralies. Tot die conclusie kwamen de Leidse onderzoeker Hilde Wermink en de Amerikaanse socioloog Michael Light.

Jorien Scholtens onderzocht, vanuit het Commissariaat voor de Media, de representatie van vrouwen in Nederlandse non-fictie televisieprogramma’s in 2019 en 2021. Wat blijkt: in 2021 was het aandeel vrouwen in Nederlandse non-fictie televisieprogramma’s 39,1 procent. Scholtens vertelt hoe ze te werk ging. Vanuit het Commissariaat voor de Media onderzoekt Scholtens alles wat met de media te […]

Alleen Russische staatsmedia mogen over het conflict in Oekraïne berichten, maar die informatie klopt vaak niet. Hoe gaan Russische burgers om met deze disinformatie? Post doc Marina Tulin (UvA) vertelt over haar onderzoek naar deze informatieoorlog. “Putins leugens stapelen zich alleen maar op en dat maakt het voor hem steeds lastiger om het verhaal geloofwaardig te houden.”

In 2020 nam corona de wereld in haar greep. Anne Coomans doet uitgebreid onderzoek naar huiselijk geweld tijdens de coronacrisis. “Gaan we in een volgende pandemie weer beperkende maatregelen treffen, dat zoveel spanningen en stress zou kunnen veroorzaken binnen een huishouden? Met als gevolg onveilige situaties?”

Emmanuel Macron staat aan de start van zijn tweede termijn als president van Frankrijk. Of Macron zijn plannen kan doorvoeren hangt af van de komende parlementsverkiezingen, vertelt universitair hoofddocent in Internationale Betrekkingen Nicholas Blarel. “Normaal gesproken heeft het buitenland geen groot effect op de Franse verkiezingen, deze keer wel. Macron is niet alleen president van […]

De schurftmijt. Een parasiet die je met het blote oog niet ziet, die tunneltjes graaft en eitjes legt onder je huid waar je kriebels van krijgt. In de Nederlandse huid lijkt de schurftmijt zich meer thuis te voelen; het aantal schurftgevallen steeg sinds oktober 2021 explosief. Veel mensen vinden dat een vieze gedachte. “Maar van iets dat […]

Mobiele telefoons, harde schijven, elektrische auto’s, vaatwasser en windturbines bevatten permanente magneten met zeldzame aardmetalen. Hoewel deze grondstoffen niet zeldzaam zijn, is Europa daarentegen wel volledig op import aangewezen. Recyclen en slimmer ontwerpen, is de oplossing, vertelt René Kleijn, hoogleraar industriële ecologie aan de Universiteit van Leiden.

Miranda Boone, hoogleraar Criminologie en Penologie aan Universiteit Leiden onderzocht samen met de universiteiten van Utrecht en Nijmegen de invloed van de coronacrisis op de Rechtspraak en de mensen die werden berecht. Deze gedetineerden vertelden dat hen onrecht was aangedaan.